Aditional

A cincea luna

Distractia continua si in aceasta luna. Copilul este atent la ce se petrece in jur si raspunde in diverse moduri la ce se intampla in jur. Are tot mai mult anumite preferinte pentru diverse sunete (mai ales emise de parinti), activitati, obiecte.

In aceasta luna copilul are capacitatea de a se intoarce de pe o parte pe alta si chiar de pe spate pe burta. Una din micile mari realizari este ca atunci cand sta pe burta incepe sa schiteze miscari de tarare, ca si cum ar incerca sa mearga in patru labe. Vor mai trece totusi cateva saptamani de asemenea exercitii pana cand va putea ajunge sa mearga in patru labe. Cu toate acestea, parintii trebuie sa inceapa sa fie foarte atenti la miscarile copilului pentru ca desi pare ca ramane pe loc, miscarile lui il deplaseaza foarte putin in diverse directii. Perseverand, desi miscarile lui par total ineficiente, il veti gasi la un moment dat in celalalt colt al patului sau cativa metri mai incolo daca il lasati pe jos. Stand pe burta, copilul se sprijina pe antebrate, ridica capul si chiar si pieptul, da din picioare si uneori isi ridica fundul impingand in picioare.

Pentru a stimula copilul sa faca astfel de exercitii, care ii fac foarte mare placere, puteti sa-i organizati un spatiu de joaca, fie in patul matrimonial (pentru ca e mai mare decat patul lui), fie si mai bine pe jos. Puteti sa-i intindeti o patura mai mare, care va fi folosita doar pentru el. Nu e recomandat sa-l lasati direct pe jos deocamdata, pentru ca oricata grija am avea cu curatenia pe jos este totusi relativ murdar si in plus daca nu aveti covor sau mocheta, alte materiale dau o senzatie de rece copilului. Oricum in lunile urmatoare veti constata ca nu veti mai putea sa-l tineti in arealul creat artificial, el punand usor stapanire pe toata camera. Dar pana atunci lasati-l sa mai creasca pe paturica lui si nu uitati sa nu-l lasati niciodata nesupravegheat atat timp cat nu sta in intr-un pat cu zabrele sau un scaun care sa nu-i permita deplasarea.

In luna a cincea copilul are capacitatea de a lua in mana o jucarie. Dupa ce a luat-o sau atunci cand i se ofera, o tine in mana timp destul de indelungat, dupa care o scapa sau ii da drumul fara nici un motiv. Devine tot mai interesat de jucarii si alte diverse obiecte si atunci cand le tine in mana se uita la ele si le studiaza.

Daca pana acum copilului ii placea sa-si suga degetele sau chiar toata mana, una din principalele delicatese ale lunii sunt propriile picioare. Acum ii place foarte mult sa-si duca la gura picioarele si uneori sa le suga cu nesat. Aceasta tendinta poate sa o aiba chiar de mai demult si se va continua in urmatoarele luni, estompandu-se apoi incet, pe masura ce isi gaseste alte activitati si isi dezvolta noi capacitati. In afara de propriile picioare, va duce la gura si va suge cam orice obiect pe care il poate apuca.

Devine tot mai important pentru copil sa aiba activitate impreuna cu parintii sau cu alti oameni. Copilul nu trebuie lasat singur atunci cand nu doarme. Este foarte important pentru dezvoltarea lui sa fie inconjurat de oameni si sa i se dea atentie. Literatura de specialitate ne invata ca acum incepe sa se contureze tot mai bine personalitatea copilului. Exista de altfel si diverse clasificari ale personalitatii copilului, chiar si pentru varste mai fragede. Desi si copilul dumneavoastra se inscrie probabil preponderent intr-o anumita tipologie, personal consider mai important sa constientizam unicitatea fiecarui copil, ce este specific lui si numai lui, intelegand astfel ca nu exista retete universal valabile si ca orice reteta trebuie adaptata la caracteristicile unice ale copilului.

Si in aceasta luna scade rata de crestere a copilului. Tot din carti aflam ca se considera ca la 5 luni copilul ar trebui sa aiba dublul greutatii de la nastere si 13-15 cm in plus ca lungime. Retineti insa ca toate reperele cantitative inclusiv acestea sunt doar orientative: nu trebuie sa va ingrijorati daca nu le-ati atins si nici nu trebuie sa va bucurati daca le-ati depasit. In plus, exista o sumedenie de situatii mai mult sau mai putin speciale pentru care aceste repere nu sunt valabile: nastere prematura, greutate foarte mica sau foarte mare la nastere etc.

Nu uitati nici ca aceasta luna ar trebui sa fie luna de vaccin. Nu uitati nici ca trebuie sa continuati doar cu vaccinurile cu care ati inceput: nu schimbati marca, tipul si nu introduceti sau eliminati nici un vaccin. In aceeasi ordine de idei, e bine sa nu schimbati medicul copilului, pentru ca el a urmarit evolutia sa de-a lungul timpului si ar trebuie sa stie cel mai bine sa va dea un sfar competent in fiecare situatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

28 + = 31

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.