Aditional

A patra luna

Aceasta luna este poate fi considerata o luna a jocului: copilul descopera lumea, are tot timpul activitati in perioada de veghe, face tot timpul exercitii fizice, isi imbunatateste abilitatile, este tot timpul bucuros sa descopere lucruri noi si isi descopera mici pasiuni care il fac foarte fericit.

Unele dintre cele mai mari realizari ale lunii sunt din categoria abilitatilor fizice. Copilul incepe la un moment dat sa aiba tendinta sa se ridice in fund. Daca vreti sa incurajati aceasta tendinta puteti sa incercati sa-l puneti intr-un scaun de masina fara centuri, evident nu in masina, ci in casa. Datorita formei scaunului el va avea o pozitie din care ii va fi mai usor sa faca exercitiile de ridicare. Puteti bineinteles sa folositi un alt obiect asemanator scaunului de masina atat timp cat copilul se simte comod si este in siguranta. La inceput va avea tendinta sa se ridice pe o parte, mai ales in scaunul de masina, aici apropiindu-se de marginea laterala si incercand sa se uite ca peste balustrada tinandu-se de margine. Va trece ceva timp pana cand toate aceste exercitii vor fi incununate de succes, insa perseverand, poate candva spre sfarsitul lunii sau poate luna viitoare va reusi sa se ridice singur in fund.

Bineinteles o alta abordare preferata de parinti este sa-l aduca ei insisi pe copil sa stea in fund si apoi fie sa-l sustina cu mainile, fie sa-l sprijine de ceva – punerea copilului in fund intre perne este deja legendara. Acest „exercitiu” nu prea isi are insa rostul. Singurul avantaj pe care l-ati putea obtine este sa faceti o bucurie copilului, daca ii place sa stea asa. Este insa mult mai important sa-l lasati sa-si faca singur exercitiile pentru a se putea ridica prin fortele proprii. Aceste exercitii il fac pe copil sa evolueze: ii intaresc musculatura, ii imbunatateste capacitatea de coordonare a diversilor muschi, il invata sa persevereze si ii da o satisfactie mult mai mare atunci cand va reusi prin forte proprii.

O alta mare realizare a lunii este posibilitatea de a se sustine pe picioarele proprii pentru cateva secunde, bineinteles sustinut de sub umeri si fara a avea echilibru. Practic, la un astfel de exercitiu copilul pune in aplicare aceleasi miscari de pedalare, care aceasta situatie isi gasesc o mai buna utilitate. El impinge din picioare si astfel s-ar putea spune ca intr-un fel se ridica singur in picioare, dar in acelasi timp isi si decontracteaza muschii brusc – exact ca la exercitiile de pedalare. Din acest motiv nu incercati niciodata sa-l lasati nesprijinit – aproape sigur va cadea rapid. In plus, aceste experiente trebuie facute numai atunci cand copilul are placerea sa faca aceste exercitii. Din nou, singurul scop al acestor experiente este de a distra copilul si eventual parintii. Aceste exercitii nu au practic nici un rol in sensul imbunatatirii capacitatilor copilului. Oricum va mai trece mult timp pana copilul va putea sa stea pe propriile picioare, chiar si sprijinit de ceva si inca mai mult timp pana cand va putea sa mearga.

Spuneam la inceput ca aceasta luna poate fi considerata a jocului pentru ca in aceasta luna copilul este foarte atent in jur si se bucura de tot felul de experiente. Dintre cele mai gustate experiente este cea „a avionului”, cand copilul este plimbat prin aer. Chiar mai distractiv decat atat este atunci cand copilul este ridicat sau chiar aruncat in sus. Mare atentie insa: toate aceste jocuri trebuie introduse treptat in viata copilului in ceea ce priveste intensitatea, durata si numarul lor; toate aceste jocuri trebuie facute numai atat timp cat copilui ii face placere. Sunt multi parinti care introduc aceste jocuri inca de la varste mai fragede – personal nu recomand. Luna a patra mi s-a parut cea mai buna si repet: oricand se introduc trebuie introduse treptat si gradual.

Aceste distractii se vor mentine ca mare prilej de bucurie pentru copil si in urmatoarele luni, insa nu sunt singurele. Acum sau mai tarziu va fi atras de lucruri dintre cele mai diverse: fosnetul unei pungi, o sticla de plastic, un pahar sau alte lucruri care pentru noi nu prezinta interes. Pe langa lucruri, va avea un interes tot mai mare si fata de persoane: le va studia cu mare atentie si eventual va zambi din cand in cand. Distinctia dintre parinti si necunoscuti nu este foarte vizibila la aceasta varsta, insa exista si trebuie sa se tina cont si de ea.

Exista si un revers al medaliei in toata aceasta poveste: copilul devenind mai constient de lumea din jur, devine si mai vulnerabil. Astfel, va incepe sa fie tot mai sperios: se va speria de zgomote puternice, de strainii zgomotosi sau chiar si atunci cand ramane prea mult timp fara parinti sau intr-un loc strain. Aceasta sensibilitate se va atenua in urmatoarele luni si se va indrepta spre alte directii.

Tot din categoria evenimentelor nedorite, se pot crea anumite obiceiuri mai putin dorite. De exemplu, copilul se poate invata sa fie plimbat in brate la anumite ore. De obicei, astfel de obiceiuri se estompeaza de la sine peste cateva luni, cand copilul va gasi alte interese si avea noi experiente. Pana atunci insa, aceste dependente pot deveni foarte puternice si uneori pot da batai de cap parintilor.

Undeva spre sfarsitul lunii a patra sau inceputul lunii a cincea are loc un alt mare eveniment: copilul va tine in mana prima jucarie si o va studia cu mare atentie. Un gest atat de simplu, dar o realizare atat de mare.

In general interesul pentru jucarii a fost practic inexistent pana la aceasta varsta. Nici de acum incolo, copilul nu va manifesta prea mare interes pentru jucarii, chiar daca par foarte atractive: sunt colorate, au melodii, vorbesc, se misca, danseaza, canta etc. In urmatoarele luni interesul copilului pentru lumea din jur va creste. El se va juca tot mai mult, dar nu neaparat cu jucarii. In general copiii sunt mult mai interesati de lucrurile pe care le folosesc parintii. In plus, au o preferinta pentru lucruri care fosnesc sau orice obiect cu taste: telecomenzi, telefoane, laptop etc. De asemenea, in timp veti remarca trei tipuri de interes in functie de obiectul interesului: o mare „iubire” care trece mai devreme sau mai tarziu, un interes constant (recurent) de mai mica sau mai mare intensitate pentru anumite lucruri, un interes de moment pentru ceva ce i-a atras atentia doar atunci sau ceva de care pare foarte interesat altcineva.

Si ganguritul evolueaza in aceasta luna. Copilul devine tot mai „vorbaret” si eventual isi imbunatateste „vocabularul” cu sunete sau silabe noi. Aceasta tendinta se va mentine inca multe luni de acum incolo, insa nu va imaginati ca primul cuvant e aproape.

In luna a patra rata de crestere (greutate si inaltime) incepe sa mai scada, dar se mentine la un nivel ridicat. Atat timp cat totul merge bine nu se va schimba nimic in alimentatie si programul zilnic va ramane aproximativ la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 × 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.