Aditional

A sasea luna

Luna a sasea este plina de noi realizari. La aceasta varsta majoritatea copiilor pot sa se intoarca de pe o parte pe alta cu usurinta si sa se sprijine pe burta in brate. In acelasi timp, dau din picioare si din maini incercand sa se ridice in patru labe sau sa se deplaseze. Acest exercitiu seamana de cele mai multe ori cu un fel de inot si in luna a sasea de viata copiii sunt neobositi in aceste incercari. Cu toate acestea, le va lua destul de mult timp pana cand vor reusi sa stea in patru labe, chiar si pentru foarte putin timp. In schimb, in ceea ce priveste deplasarea, chiar daca par sa nu le reuseasca, veti constata totusi ca dupa cateva minute de asemenea incercari „nereusite” ii veti gasi cativa metri mai incolo. Asadar, nu lasati niciodata copilul nesupravegheat la aceasta varsta pe suprafete la inaltime neimprejmuite (masa, pat etc.).

Treptat, incercarile copilului vor fi incununate de tot mai mare succes. Curand va reusi sa sprijine pe toate cele patru membre pentru foarte scurt timp, sa se tarasca, iar la sfarsitul lunii poate chiar sa faca cativa „pasi” in patru labe. Toata aceasta evolutie are loc destul de rapid, in doar cateva saptamani. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca nu toti copiii evolueaza la fel si pe masura ce cresc diferentele in evolutie sunt tot mai mari. Sunt unii copii care nu merg in patru labe, ci sar direct la mersul biped. Toti acesti copii sunt perfect normali.

In aceeasi ordine de idei, in sasea luna de viata poate aparea primul dinte. Aceasta reprezinta din nou doar o medie, pentru ca in realitatea momentul aparitiei primilor dinti variaza foarte mult de la un copil la altul. Sunt unii copii care se nasc cu dinti si in acelasi timp sunt altii care au primul dinte dupa un an; toti sunt perfect normali. In general insa, primii dinti apar intre 6 si 12 luni. Eruptia unui dinte poate fi precedata de dureri (care se recunosc prin plansetul copilului) sau febra. Acesta este bineinteles un nou motiv pentru parintii care cunosc fenomenul sa dea vina pe o posibila eruptie a unui dinte de fiecare data cand copilul plange, are febra sau chiar diaree. Acest obicei poate deveni periculos daca se exagereaza.

Daca la inceputul lunii copilul sta in fund mai mult cu ajutor, la sfarsitul lunii ar trebui sa poata sa stea singur pentru perioade destul de mari de timp. Aceasta insa nu este o regula; exista copiii perfect normali care fac aceste operatiuni mai devreme sau mai tarziu. O adevarata apreciere a capacitatilor motrice ale copilului trebuie facuta numai de medic.

Tot in aceasta luna interesul copilului pentru lumea inconjuratoare si pentru diverse obiecte atinge cote maxime. Din pacate, propriile jucarii sunt de obicei pe ultimul loc in ceea ce priveste acest interes. Copiii sunt in general atrasi de obiecte care sunt folosite des de parinti sau care au anumite caracteristici: mergeti la sigur cu orice obiect cu taste si butoane (tastaturi, telecomenzi, telefon, laptop etc.) sau cu obiecte care fosnesc (pungi de plastic). In ceea ce priveste jucariile, aveti grija ca s-ar putea speria de lucruri prea zgomotoase, care se misca prea brusc sau care sunt prea mari (ex: ursuleti de plus in marime mai mult sau mai putin naturala). Aceste tendinte se vor mentine multe luni de acum incolo, chiar daca gusturile se vor schimba pe parcurs.

Copilului ii place sa apuce obiecte, sa pipaie, sa rastoarne. Isi manifesta de multe ori interesul si bucuria dand din picioare si din maini, deoarece inca nu isi coordoneaza foarte bine toate miscarile. Acesta este pentru el un proces de invatare.

Activitatile sunt uneori insotite de chiote, zgomote, silabe si mai tarziu o adevarata logoree fara sens. Uneori se pot recunoaste cuvinte simple precum „mama”, „tata”, „dada”. Nu ar trebui sa exagerati importanta fenomenului si nici sa va bucurati prea tare pentru ca va mai trece foarte mult timp pana cand aceste cuvinte vor capata semnificatia corecta in capul copilului si inca si mai mult timp pana cand va vorbi cu adevarat. La fel si mersul in patru labe va fi practicat foarte mult timp inainte de a putea merge biped.

La ora actuala majoritatea medicilor recomanda diversificarea alimentatiei sugarului undeva in jurul varstei de sase luni. Daca vreti sa respectati aceste indicatii este bine sa va pregatiti pentru acest „eveniment”. Aceste pregatiri pot include informarea cu privire la „meniul” de inceput al copilului sau achizitionarea unui scaun special pentru bebelusi. Nu uitati sa cereti si sfatul medicului copilului in ceea ce priveste alimentatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

÷ 1 = 5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.