Aditional

Prima luna de viata

… sau ce a mai ramas din ea dupa maternitate, mutarea acasa si primele zile de acomodare. Deja dupa toate aceste evenimente viata ar trebui sa se indrepte spre un „normal”. Acest „normal” nu va fi prea normal, dar va deveni noul „normal” al noii familii pentru timpul ce va urma.

Deja dupa primele saptamani de viata incepe procesul pe normalizare/infrumusetare al copilului. Foarte incet dar sigur, acesta incepe sa semene tot mai putin cu un fat si tot mai mult cu un copil. Acest proces va continua in urmatoarele luni, dar incepe acum. La nastere copiii au mai mult sau mai putin urmatoarele caracteristici specifice noilor nascuti: pielea rosiatica si usor zbarcita, privirea neclara, momente de strabism etc. Toate aceste efecte sunt normale (intre anumite limite bineinteles) si incep sa se diminueze sau sa dispara inca de acum. Oricum orice copil pare perfect pentru parintii lui si vor mai trece luni sau poate chiar ani pana cand va veti minuna si voi cat de mic era si cum arata dupa nastere.

Tot din prima luna pot aparea primele zambete, la inceput de cele mai multe ori in somn, relativ rare si de foarte scurta durata. Aceste „flori rare” sunt probabil cele mai frumoase recompense pentru parinti. Bucurati-va de ele si nu uitati sa le filmati/fotografiati ca sa va faca viata frumoasa si mai tarziu.

Candva dupa primele 2 saptamani de viata cordonul ombilical cade si astfel imbaierea copilului poate fi completa. Multi parinti prefera si multi specialisti recomanda ca baia sa fie facuta zilnic, eventual la aceeasi ora, creandu-se astfel un fel de ritual al baii. Personal nu am mers pe varianta aceasta pentru ca nu am dorit sa-i creez copilului automatisme de acest tip. Imaginati-va ca poate la un moment dat veti dori sa iesiti in oras la ora respectiva sau veti merge intr-o excursie: o mica schimbare de program poate deveni in acel moment o tragedie pentru copilul obisnuit cu anumite tabieturi si care acum nu isi poate explica modificarea rutinei adanc inradacinate. Personal consider ca singurele automatisme sau reguli in viata unui copil mic ar trebuie sa fie legate de somn si masa. Restul programului ar trebui sa fie flexibil, in functie de necesitatile copilului, dar si de cele ale parintilor. Astfel, eu prefer ca baia sa fie mai mult o „surpriza” decat un obicei, in general o data la 1-3 zile si nu neaparat la aceeasi ora. Pana acum schema a dat rezultate.

Avand in vedere si calitatea in general proasta a apei de robinet din Romania, o frecventa foarte ridicata a imbaierii copilului nu cred ca este indicata. Ganditi-va ca daca doriti sa scapati de virusuri si bacterii din mediul copilului veti da peste cele din apa, care nu sunt neaparat mai „bune” sau mai „blande”. La baie se foloseste bineinteles si sapunul, dar sapunul, chiar daca curata, nu sterilizeaza. Chiar daca ati folosi un sapun antibacterian (total NErecomandat), nici macar acesta nu ar steriliza, in schimb ar omori si o gramada de bacterii „bune”, care lasa apoi terenul liber pentru alte bacterii „rele”, care eventual produc cine stie ce minuni – si tocmai de astfel de minuni vroiam sa ne ferim facand baie copilului. Chiar daca ar exista un sapun care sa sterilizeze, ganditi-va ca mai trebuie clatit si cu apa. Concluzia evidenta nu este sa nu mai faceti baie copilului, ci ca de obicei: masura in toate. In acest caz „masura” inseamna sa exagerati cu frecventa si durata baii, cu frecarea copilului si sa folositi intotdeauna sampon special pentru bebelusi. De altfel ca regula foarte importanta si valabila tot timpul: nu aplicati niciodata pe pielea copilului decat produse care au indicatie clara pentru varsta lui.

Este foarte importanta temperatura apei de imbaiere a copilului. Specialistii recomanda folosirea unui termometru de baie; eu recomand folosirea incheieturii mainii sau si mai bine a cotului pentru testarea apei, dar respectand cu strictete anumite reguli: nu testati dupa ce ati stat intr-un mediu foarte cald sau foarte rece (de exemplu dupa ce ati venit de afara de la un ger de -10 grade); nu tineti incheietura/cotul prea mult timp in apa pentru ca astfel va veti obisnui cu temperatura respectiva; nu faceti prea multe incercari succesive pentru ca de asemenea va veti obisnui cu temperatura; nu exagerati in nici o parte cu temperatura chiar daca dumneavoastra va plac dusurile mai reci sau chiar daca vi se pare frig in casa sau chiar daca aveti orice alt motiv.

De cele mai multe ori temperatura este motivul pentru care baia devine neplacuta pentru copil si acesta plange. Daca nimeriti temperatura corecta, baia va fi intotdeauna o placere pentru copil si peste cateva luni va deveni chiar o joaca. Deocamdata limitati-va la bai cat mai scurte la inceput (dar fara sa va grabiti). In cazul in care copilul plange, probabil nu ati facut ceva cum trebuie: nu insistati, incercati sa scurtati baia respectiva si incercati sa va dati seama ce ati gresit si sa schimbati data urmatoare. Pentru baia copilului folositi intotdeauna numai lotiunile speciale pentru acest scop. Spalati-l cu grija peste tot, dar nu frecati prea tare – nu uitati ca pielea lui e foarte sensibila. Nu uitati niciodata ca nu isi poate tine capul; trebuie sa-l tineti astfel incat sa fie tot timpul cu ochii, gura si nasul deasupra apei – nerespectarea acestei reguli este probabil a doua cauza ca frecventa pentru care baia poate deveni neplacuta pentru copil.

Daca hraniti copilul la san, abtineti-va de la orice alta completare: lapte praf, ceai, apa etc. Sunt mult mai multe cazurile in care parintilor „li se pare” ca sugarul nu este alimentat corespunzator decat cazurile in care chiar sunt probleme. Daca nu reusiti sa va linistiti si chiar credeti ca ar fi o problema in alimentatie mai bine va adresati medicului pe care l-ati ales pentru copil. In maternitate este posibil si chiar probabil sa i se fi dat copilului supliment de lapte. Asta pe de o parte pentru ca in primele zile productia de lapte a mamei este relativ mica, iar pe de alta parte pentru ca asistentele prefera sa fie sigure urmarind „standardul” intr-un mod comod pentru ele. Dupa iesirea din maternitate sau poate cateva zile mai tarziu productia de lapte a mamei ar trebui sa satisfaca pe deplin nevoile sugarului. Scaderea fiziologica in greutate imediat dupa nastere este absolut normala si nu are nici o legatura cu cantitatea sau calitatea laptelui matern. Pentru urmatoarele luni laptele matern va satisface absolut toate nevoile nutritionale ale sugarului si in plus contine anticorpi pentru a proteja copilul de boli sau substante care calmeaza copilul. Daca veti incepe cu suplimente, chiar si in cantitati mici, chiar si apa sau ceai, aveti mari sanse ca mama sa „piarda” laptele mai devreme. Nu pare mare lucru, dar este o pierdere foarte mare pentru copil, cu urmari imposibil de cuantificat pentru viata de mai tarziu. Regula de baza: fara suplimente; daca totusi aveti dubii intrebati medicul si respectati-i indicatiile. Nu uitati nici ca secretia mamara este influentata foarte mult de starea psihica a mamei.

Dupa primele saptamani ar trebui deja sa se convearga spre o rutina. Chiar daca in continuare nu vor exista inca mult timp ore cat de cat fixe pentru masa sau somn, ar trebui totusi sa fi aparut cel putin diferenta intre zi si noapte, in sensul ca in timpul zilei perioada de veghe a sugarului ar trebui sa fie mai mare decat cea din timpul noptii. Tot timpul cat sugarul va fi alaptat la san (inca multe luni de acum incolo) alaptarea va fi efectuata la cererea sugarului. Cu toate acestea, ar trebui in continuare sa-l „impingeti” spre un program care sa-i convina. Acest program nu insemna in nici un caz ca nu va mai manca noaptea, ci doar ca va avea intervale mai regulate de masa si somn.

In aceeasi ordine de idei, nu lasati niciodata sugarul sa doarma la san, nu folositi sanul ca mijloc de a linisti/adormi sugarul, nu tineti niciodata sugarul la san daca nu vrea sa suga si nu il puneti din nou la san dupa ce a stat la san cu putin timp in urma. Acest „putin timp”, ar trebui stabilit in functie de intervalul lui de masa de la momentul respectiv, iar in prima luna ar trebui probabil sa fie undeva in jur de 2-3 ore. Nu uitati ca sugarii plang si din alte motive decat foamea, iar uneori plang foarte mult chiar si fara un motiv aparent. Trebuie sa va invatati sa-i linistiti/suportati plansul si fara a-l pune la san si fara a-l zgaltai/zgudui (pardon: legana) prea tare. Nu uitati ca in aceste prime luni trebuie sa va educati pe voi si abia mai incolo pe copil. Cu cat veti avea mai multe exceptii de la aceste reguli simple, cu atat veti plati mai mult mai tarziu, mult mai mult decat face.

Nu va faceti griji in privinta scaunelor copilului atat timp cat este alimentat corect la san. Corectitudinea alimentarii ar trebui sa fie verificata prin cresterea in greutate. Cresterea in greutate ar trebui sa fie verificata saptamanal – mai des nu are rost si poate induce in eroare. Nu va asteptati ca greutatea si/sau inaltimea sa corespunda vreodata tabelelor si graficelor din carti sau de pe site-uri. Acele date sunt obtinute statistic si sunt date ca punct de orientare – fiecare copil are propriul ritm de crestere, altfel am fi toti identici. Nici nu aveti de ce sa va mandriti daca progenitura voastra creste mai repede, nici nu aveti de ce sa va ingrijorati in cazul in care creste mai incet. Daca totusi vi se par diferentele prea mari intrebati din nou medicul.

Dupa fiecare alaptare e bine ca sugarul sa fie tinut un timp pe umar pentru a elimina gazele. Chiar si asa se va intampla ca dupa un timp el sa mai dea afara o parte din lapte (regurgitare). Acest fenomen va aparea de foarte multe ori in urmatoarele luni si este absolut normal. Daca laptele eliminat este modificat (sub forma de grunji), fenomenul intra in categoria varsaturilor, dar nici in acest caz nu trebuie sa va ingrijorati. Varsaturile sunt motiv de ingrijorare doar daca sunt se repeta foarte des si/sau sunt insotite de alte manifestari.

Daca aveti deja certificatul de nastere pentru copil, puteti sa incepeti lungul drumul al actelor pentru obtinerea banilor de la stat ce se cuvin copilului. Veti avea probabil destul de mult de umblat si nu va asteptati sa vedeti vreun ban inca cel putin 3 luni de acum incolo. Daca v-ati bazat pe acesti bani, ati gresit – mai bine luati un credit repede.

Nu uitati ca in continuare copilul este foarte sensibil. Este foarte important sa aiba un mediu cat mai curat din toate punctele de vedere si nu uitati ca un mediu cu produse de curatat (detergenti, solutii etc.) nu este un mediu curat, ci un mediu poluat cu produse de curatare. De asemenea, in continuare este foarte importanta si temperatura ambientala: in casa trebuie asigurata o temperatura optima si constanta; daca afara este prea frig sau prea cald mai bine evitati deocamdata iesirea. Nu uitati niciodata ca mai cald nu inseamna neaparat mai bine: nu exagerati cu hainele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 38 = 46

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.