Actiune,  Cinemateca,  Filmele lu' tata

V for Vendetta

Probabil ca ce-i care as vrea eu sa-mi citeasca micile comentarii cinematografice si care au vazut deja filmul se oripileaza ca am inclus asa ceva in cinemateca mea. Asta pentru ca nu l-au cuplat inca cu We Are Legion, adica cu realitatea. Am omis intentionat sa-l mentionez si pe acesta in titlu, pentru ca nu voi face o critica a lui aici.

Intr-adevar, V for Vendetta e un film de gen si inca unul destul de slab. Te tine cu ochii in ecran daca vrei sa fii tinut cu ochii in ecran, gasesti incercari de filosofari de doi lei daca-ti place sa te masturbezi cu filosofari de doi lei sau, daca esti fan al micii lolite din rolul principal ai putea sa-ti ocupi timpul excitandu-te cu ea, pentru ca aici inca e „proaspata” si joaca chiar bine, desi cade ca intotdeauna in propriul ei cliseu; dar pe unii ii excita tocmai propriul ei cliseu, asa ca e de bine pentru ei. Intr-un cuvant (sau doua?) e un film numai bun – pentru pierdut timpul sau pentru aruncat in cazul in care nu vrei sa pierzi timpul. Din punct de vedere „artistic” eu nu am mai vazut asa un „putpuriu”: cred ca nu exista film celebru care sa nu fi fost copiat de V for Vendetta. Se regasesc elemente de la Independence Day pana la Robocop, Rambo, Matrix si multe altele. Copie cate foarte foarte putin din toate si nu aduce nimic nou – intr-un cuvant o adevarata masina de facut bani, un succes.

Filmul devine interesant cand il cuplezi cu realitatea ce i-a urmat. Departe de fi inspirat ceva vreodata, legaturile cu realitatea sunt totusi foarte puternice si nu ar trebui niciodata uitate sau ignorate. Nu vi se pare cunoscuta masca Guy Fawkes? Da, si din film, dar a devenit si simbolul miscarii Anonymous. Prezentata in media mioritica si chiar si internationala ca o adunatura de hackeri foarte misteriosi ce se distreaza spargand site-uri foarte serioase si foarte bine securizate (ihi) si asta doar pentru ca sunt foarte buni, un pic suparati pe viata si sparg codurile tzi-ki-tzi-ki invartind niste muntzishori pe ecran si deruland foarte repede siruri nesfarsite de 0 si 1 (romanii nostri sunt cei mai tari la asta, nu? dar inca n-a aflat tot restul lumii si de aia ne sapa). In realitate erau o adunatura de adolescenti sau proaspat fosti adolescenti, care au pornit de la niste glume si au ajuns sa genereze probabil prima miscare sociala majost de protest online. Nu stiu daca ei au inventat „hacktivism” sau „virtual sit-downs”, dar cu siguranta ei au inventat realitatea acestor cuvinte. O miscare care s-a fasait, a fost decimata si ostracizata cu concursul prostiei si ignorantei noastre sustinut de media.

Membrii miscarii au fost suferit exagerat si abuziv sub protectia legii si cu ingaduinta unei societati dormitand. Suna cunoscut? Probabil singurul lucru pe care il aduce nou V for Vendetta este tocmai acceptul tacit al unei societati in adormire. Nu regasesti nimic din tensiunile care existau in adancul societatilor dictatoriale din realitate – in film societatea mai degraba se complace, ceea ce se vede si prin curajul care ii apuca brusc pe toti in finalul filmului, lucru care iar nu se prea vede in regimurile cu adevarat opresive din realitate: vezi Ceausescu si Revolutia Romana, vezi Coreea de Nord, vezi China, vezi Cuba etc. Dar in realitate, societatea a dormit si doarme la fel ca in film, chiar sub dulcea noastra „supraveghere”. Asa au reusit niste oameni sa faca puscarie pentru ca au dat reload la pagina prea des in „cea mai avansata democratie din lume” (sa mai bag clisee de fufe stiriste cu prententii de jurnalist, dar cu cultura si deontologie de autobaza?). Asa reusim sa inghitim in continuare supraveghere intregului trafic de internet, legi ale tacerii prin care persoanele fizice si juridice din aceeasi democratie nu au voie sa zica cand Statul le cere anumite lucruri, legi prin care se impune supravegherea intregului trafic de internet de catre ISP-uri si cate si mai cate, in timp ce noi ne multumim sa consumam marea arta de genul V for Vendetta. In film toate erau facute de regimul totalitar sub pretextul protejarii populatiei si a tarii; „pentru siguranta dumneavoastra”. Suna cunoscut? Exista macar un singur lucru din dosarele Snowden care sa nu fi fost facut pentru „siguranta noastra”? Sau pardon – cred ca era impotriva terorismului. Oare cati dintre membrii condamnati din miscarea Anonymous au beneficiat de ascularea „in bulk” a traficului internet, schilodirea RNG-urilor hard sau falsificarea certificatelor SSL, plantarea de troieni si alte asemenea bunatati. Cand compari toate aceste bunatati cu un mic programel pentru DOS, te gandesti oare cati ani de puscarie ar merita Statul?

In film mergeau pe strada cu masinute cu antenute cu care ascultau ce vorbea lumea in casa; in realitate toata fibra optica trece pe la ei – din nou realitatea bate filmul. Ce fericit ar fi fost Ceausescu sa-si vada cel mai frumos vis implinit intr-un fel pe care nici el nu l-a putut imagina vreodata. Saracul de el visa doar sa vanda toate telefoanele cu microfoane pentru Secu’ incluse. Biet copil!

Nu in ultimul rand afluxul de oameni mascati in Guy Fawkes care apare in film s-a produs si in realitate. Nu era seara, ci ziua; nu veneau toti de pe aceeasi strada, ci fiecare de pe la casa lui; nu era in Londra, ci in toata lumea. Despre toate astea si ceva in plus puteti afla in We Are Legion. Abia acesta trebuie neaparat vazut si apoi, ca sa va pierdeti timpul si ca sa vedeti ca si din arta indoielnica de consum poate iesi ceva bun, puteti sa va uitati si la V for Vendetta.

Pentru mine, cei din miscarea Anonymous sunt hippiotii timpurilor mele. A fost 1968 din nou si nu mi-am dat seama. Acelasi suflu revolutionar, dar underground, fasait si inabusit sub sforaiturile noastre. Somn usor in continuare! Statul vegheaza la siguranta dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.