Sariti la continut


Despre dragoste, familie si convietuire

Dragostea inseamna sa cauti sa faci bine celuilalt fara niciun motiv, doar din cauza ca-l iubesti. Dai fara sa astepti nimic inapoi inafara de dragoste. De aici vine si puterea dragostei: fara a mai contabiliza cantitatile de bine si rau primite si date, ajungi sa faci foarte mult bine si poate sa si primesti foarte mult bine. Cand vine contabilitatea dispare dragostea si apare disputa. Cand apare disputa intervine convietuirea.

In mod normal convietuirea ar trebui sa se bazeze pe respectul reciproc: “ce tie nu-ti place altuia nu-i face”; libertatea ta trebuie sa mearga pana la limita libertatii mele; libertatile noastre trebuie sa fie egale; etc.  etc. Dar can convietuirea apare ca urmare a dragostei sau sub pretextul dragostei lucrurile nu mai stau asa. Fiecare se asteapta la mai mult de la celalalt si fiecare isi exprima nemultumirile dincolo de granitele libertatii celuilalt. Aici apar si problemele si sistemul nu e sustenabil; cel putin nu intr-un mod bun.

Fiecare intelege altfel dragostea si de aici apar multe probleme. Unii probabil nu sunt de acord cu definitia pe care am dat-o la inceput. Altii probabil nici nu se gandesc la asa ceva. Rezultatul este intotdeauna ca astepti mai mult decat dai si dintr-un motiv necunoscut asociezi asta cu dragostea. Probabil mai toata lumea face asa mai mult sau mai putin. Dar nu ar trebui sa fie asa. Atunci cand primesti mai putin decat te astepti apare frustrarea. Si cand apare frustrarea apare disputa. Si atunci totul incepe sa se destrame.

Mai e si problema apartenentei iubirii: iubirea mea nu coincide cu iubirea ta. Eu iti dau iubirea mea facandu-ti binele meu. Dar binele tau nu e neaparat bine pentru tine si atunci tu nu mai primesti iubirea ta de la mine, ci o intruziune nedorita. Astfel iubirea mea pentru tine devine rau pentru tine si scade iubirea ta pentru mine. Mai mult decat atat, si tu faci la fel. Toti oamenii faca la fel mai mult sau mai putin. Si astfel iubirile noastre scad in fiecare zi.

Noroc ca apar altele la loc. Nu o sa mai vorbesc si despre asta ca nu are rost. Hai sa mai cautam niste iubire pe undeva!

Publicat in categoria Sentimentalisme.


0 Raspunsuri

Ramaneti la curent cu aceasta conversatie, abonati-va la feed-ul RSS de comentarii pentru acest articol.HTML acceptat partial

sau raspundeti la acest post via trackback.