Aditional

A doua luna

Si in a doua luna de viata transformarile copilului sunt spectaculoase pentru copil in sensul ca acestia descopera de la o zi la alta cate o noua schimbare, cate o noua mica realizare. Greutatea copilului ramane inca o obsesie pentru parinti si asta poate si datorita faptului ca in lunile a doua si a treia au loc cresterile cele mai mari (procentual) in greutate din toata viata copilului – aproximativ 800-900 grame pe luna. Una din cele mai mari realizari ale lunii va fi insa capacitatea sugarului de a-si tine capul, fenomen ce se petrece conform literaturii de specialitate undeva intre saptamanile 6-8.

Ca o mica paranteza, faimoasa literatura de specialitate ofera destul de multe repere despre evolutia sugarului destul de precis fixate in timp. Peste tot se precizeaza ca aceste repere sunt doar orientative si fiecare om are propriul ritm de dezvoltare chiar si la aceasta varsta mica. Acesta este un lucru prozitiv, chiar daca ritmul de dezvoltare este mai lent in anumite privinte. Sunt cazuri celebre de oameni importanti care au avut un ritm de dezvoltare mai lent in anumite privinte: de exemplu Einstein a invatat sa vorbeasca relativ tarziu si chiar si mai tarziu la scoala era considerat cam incet la minte de catre unii profesori; acum este unul din eroii universali. Morala exemplului: sa nu ne grabim sa tragem concluzii chiar si atunci cand nu mergem conform standardelor, dar nici sa ne grabim sa ridicam piedestaluri mai mari decat e cazul – masura in toate ar trebui sa fie cuvantul de ordine.

Pe de alta parte, in experientele personale am constatar ca literatura de specialitate nimereste destul de bine termenele de evolutie ale copilului. De fapt cu cat copilul este mai mic si cu cat intervalul dat de carte este mai mic, cu atat exista sanse mai mari ca termenul sa fie respectat de copil. Inevitabil, atunci cand termenul este devansat parintii sunt foarte mandri si bucurosi, iar atunci cand termenul este depasit apare marea ingrijorare. In realitate nici bucuria sau mandria nu ar trebui sa fie atat de mari, dar nici ingrijorarea.

Peste toate acestea se suprapune fenomenul prin care parintii confunda anumite evolutii normale ale copilului cu niste realizari mult mai mari. Astfel, inca din aceasta luna copilul emite primele vocale si consoane si uneori chiar si silabe de doua litere, insa fiti convinsi ca va mai trece muuult timp pana cand va vorbi; candva in curand va fi capabil ca sustinut de axile sa-si sustina greutatea corpului pe propriile picioare pentru cateva secunde, dar fiti convinsi ca va mai trece muuult timp pana cand va putea sa stea singur in picioare. Astfel de exemple sunt nenumarate. Morala: bucurati-va de ce aveti, dar nu exagerati importanta lucrurilor.

Alimentatia si somnul variaza in continuare foarte mult de la sugar la sugar. Astfel, nu se pot impune si trebuie impuse nici un fel de reguli. Ca reper insa, numarul de mese pe zi este in medie de 5-6 mese in luna a doua. Ce este mai important este ca aceste mese sa aiba un interval cat de cat regulat („programul” de care am vorbit si pana acum), fara a se impune in nici un caz un program strict. In continuare, alimentatia va fi la cerere si sunt valabile aceleasi reguli ca si pana acum. In timpul noptii, somnul ar trebui sa predomine, dar in continuare sugarul va trebui hranit de 2-3 ori pe noapte. Literatura de specialitate ne invata din nou ca in saptamanile ce urmeaza sugarul va renunta treptat la mesele din timpul noptii. Experienta proprie mi-a aratat ca desi intr-adevar de-a lungul timpului numarul de mese nocturne scade, ele nu se elimina complet nici in urmatoarele luni. Presupunerea mea este ca acest fenomen se datoreaza hranirii la san si ca in cazul copiilor hraniti cu lapte praf (chiar si doar ca supliment) s-ar putea ca mesele nocturne sa fie eliminate mai repede. Cu toate acestea, desi trezitul de cateva ori pe noapte este un mare efort pentru mama (si de multe ori si pentru tata) este totusi un pret mic de platit in comparatie cu beneficiile aduse de hranirea la san a copilului.

Luna a doua este si ea „luna de pedalare”. Sugarii consuma foarte multa energie dand din maini si din picioare. Deocamdata este cam singurul antrenament pe care pot sa-l faca si profita din plin de el. Tot in luna a doua incepe sa urmareasca cu privirea pentru scurt timp obiecte din planul apropiat (30 cm), semn ca ii creste capacitatea vizuala, fenomen care va continua in urmatoarele luni.

Unul din marile evenimente ale lunii ar trebui sa fie „descoperirea degetului”. In general, candva in a doua luna copiii incep sa-si suga degetul, tendintele de pana acum fiind de ducere a pumnului inchis la gura. Fenomenul se datoreaza probabil si faptului ca in aceasta luna, sugarul incepe sa-si deschida tot mai mult pumnii. Suptul degetului nu inseamna ca ii este foame. In urmatoarele luni isi va suge diverse combinatii de degete sau chiar toata mana si acestea vor capata o semnificatie distincta: veti remarca de exemplu ca o anumita combinatie de degete intr-un anumit colt al gurii poate insemna o reactie de bucurie. Evident aceste semne sunt diferite la fiecare copil, un fel de amprenta timpurie.

S-ar putea sa remarcati deja, daca nu ati remarcat deja, o usoara lenta cadere a parului. Fenomenul se pare ca este normal si reprezinta probabil o inlocuire a parului cu care sugarul se naste cu un „nou set”. Dupa primele luni veti remarca ca a ramas doar cu relativ putin par si foarte scurt. Nu va faceti griji: acest par va creste in lungime si se va si inmulti, chiar daca acest proces va fi foarte lent.

In functie de temperatura de afara trebuie sa luati in consideratie inceperea plimbarilor sau continuarea lor. Daca temperaturile nu sunt optime, puteti amana in continuare si mai bine recurgeti la plimbari foarte scurte si/sau plimbari cu masina. Daca nu ati descoperit deja, plimbarea cu masina este arma totala a parintilor impotriva micului despot. Cei mai multi copii adorm in timpul plimbarii cu masina la aceasta varsta, oricat de agitati ar fi. Daca sunteti norocosi, acest fenomen calmant se va produce de la simpla scoatere afara a copilului, nefiind necesara masina in acest caz. Evident exista si exceptii notabile de la aceste reguli – in acest caz trebuie sa va puneti mai intai intrebarea daca copilul nu are cu adevarat o problema sau daca ati eliminat toate posibilele probleme de pe lista si copilul nu se linisteste niciodata nici la scoaterea afara nici la plimbarea cu masina, inseamna ca aveti cu adevarat ghinion. Pentru norocosii la care metoda functioneaza, fenomenul se va pastra inca cateva luni, dupa care intr-o zi veti remarca o scurta privire pe geam. De atunci incolo, foarte incet dar sigur, eficienta metodei va scadea. Plimbarile cu masina pot dura chiar si cateva ore, in general cam intervalul maxim dintre mese. Aveti grija sa asigurati o temperatura corespunzatoare in masina si fara curent (in nici un caz cu geamul deschis si nici macar crapat). Bineinteles, puneti intotdeauna copilul in scaunul de masina special pentru grupa lui de varsta, puneti scaunul numai pe bancheta din spate orientat astfel incat copilul sa priveasca spre spatele masinii, fixati-l intotdeauna bine cu centura de siguranta a masinii si nu in ultimul rand reglati si fixati centurile copilului (care vin cu scaunul). Nu va jucati cu lucrurile astea pentru ca deja avem suficienti tampiti pe soselele patriei si prea mult asfalt printre gropi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

× 2 = 20

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.