Aditional

A treia luna

Se poate spune ca luna a treia e luna in care nou-nascutul devine un foarte mic copil: in primul rand acum are „fata de copil normal”, simturile sunt relativ dezvoltate, este tot mai prezent, incepe sa raspunda tot mai mult la stimuli, isi tine capul foarte bine, gimnastica si ganguritul sunt in toi. S-ar putea spune si ca a treia luna este luna in care copiii incep sa descopere lumea: urmaresc fetele si vocile oamenilor, urmaresc obiecte, isi descopera propriile maini, strange in mana un obiect pentru foarte putin timp.

Gimnastica executata de sugar din proprie initiativa este absolut remarcabila. In continuare pedaleaza kilometri intregi, dar da si din maini din abundenta. In plus schiteaza uneori miscari ale capului si gatului ca si cum ar vrea sa se ridice, desi va mai trece destul timp pana cand va reusi. Unele carti recomanda ca mama sa faca anumite exercitii de gimnastica cu sugarul, chiar si de la varste mai fragede. Personal nu am remarcat nevoia unor astfel de exercitii.

Unul din marile teste ale lunii preferate de multa lume, inclusiv de catre doctori, este cel al tractiunii din pozitia culcat pe spate. Copilul stand culcat pe spate este apucat de maini si tras in sus – el ar trebui sa-si tina bine capul.

Odata cu cresterea capacitatilor senzoriale si implicit al simtului auditiv, copilul raspunde mai bine la zgomote, uneori se intoarce spre sursa zgomotului. Aceasta capacitate incepe sa-i influenteze foarte incet dar sigur si somnul, in sensul ca incepe sa devina deranjat de zgomote atunci cand doarme, mai ales de cele puternice. In primele luni sugarul somnul sugarului nu este deloc influentat de zgomote, dar incepand din luna a treia parintii ar trebui sa inceapa sa se preocupe de asigurarea linistei in timpul somnului sugarului, in masura in care vad ca este deranjat de zgomote. Pe parcursul urmatoarelor luni aceasta sensibilitate va creste tot mai mult si parintii vor trebui sa fie tot mai atent la acest aspect, chiar daca in continuare in anumite conditii va putea dormi uneori chiar si cu zgomote puternice.

In ceea ce priveste alimentatia lucrurile raman neschimbate. Programul zilnic ramane si el aproximativ la fel, micile modificari fiind in sensul unei foarte usoare cresteri a perioadei de veghe din timpul zilei si eventual a eliminarii uneia dintre mesele de noapte. Numarul de mese pe zi ar trebui sa fie de 5-6, dar nu este neaparat o regula. In timpul zilei, sugarul va avea in continuare perioade lungi de somn, dar in orele de veghe va fi foarte activ.

Un alt eveniment al lunii va fi vaccinarea, eveniment care va fi coordonat de medicul copilului. Exista un anumit set de vaccinuri care este oferit gratuit de catre stat. In acelasi timp exista vaccinuri suplimentare (care previn alte afectiuni), dar si acelasi set de vaccinuri produs de firme concurente si care astfel nu sunt sponsorizate de catre stat. In plus, trebuie sa stiti ca uneori vaccinuri echivalente (care previn aceeasi boala) sunt realizate in mod diferit: de exemplu unul poate sa contina virusul inactiv si altul nu. Exista nenumarate polemici si opinii pe internet, ca si nenumarate intrebari privind care vaccin ar fi mai bun si de la ce firma. Noi am ales setul de la stat completat cu un vaccin Hib (anti-haemophilus influenzae B). Nu uitati ca aceste vaccinuri nu se administreaza doar acum intr-o singura doza, ci in mai multe doze administrate periodic. Medicul copilului va spune cand urmeaza urmatoarele doze.

In continuare suptul degetului, degetelor sau chiar a intregii maini ramane o indeletnicire preferata de catre sugar si va ramane asa foarte mult timp de acum incolo. Acest fenomen este absolut normal si nu inseamna neaparat ca sugarului ii este foame. Este inutil si chiar nerecomandabil sa se intreprinda ceva pentru a elimina sau diminua acest obicei. Multi parinti ajung in aceasta perioada sau chiar mult mai devreme sa incerce suzeta, fie pentru a nu mai suge degetele, dar de cele mai multe ori pentru a nu mai plange. Este bine sa nu se exagereze cu suzeta, altfel copilul va avea o dependenta destul de greu de eliminat mai tarziu. Multi copii refuza suzeta la inceput, iar apoi o percep mai mult ca pe o jucarie: se uita la ea, o molfaie, nu o tin prea mult in gura. Se pare ca acest fenomen depinde de tipul de suzeta folosit (material, forma, dimensiuni) si ca e mai accentuat cu cat suzeta e introdusa mai tarziu. Personal nu vad nimic bun in folosirea suzetei, prefer ca copilul sa-si foloseasca propriile degete sau sa planga daca are de plans.

La sfarsitul lunii a treia trebuie sa aiba loc inca un mare eveniment pentru multi sugari si pentru familiile lor. Multe mame obisnuiesc sa doarma impreuna cu copilul dupa nastere, un obicei foarte bun de altfel. Dupa luna a treia copilul trebuie sa doarma singur. In continuare se va trezi noaptea si va fi hranit noaptea la cerere, dar mama nu trebuie sa doarma cu el sau sa ramana cu el dupa ce l-a hranit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

72 + = 80

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.