Sariti la continut


Colicile

Este unul din subiectele cele mai populare ale parintilor. In cazul in care nu stiati, unele statistici medicale estimeaza numarul sugarilor afectati de colici la 10-20%, altele undeva la 40%. Din constatarile proprii am remarcat ca procentul parintilor care au copiii cu colici este de 100%. Daca cititi aceste randuri probabil va numarati printre acesti 100%.

Si totusi exista si vesti bune: medicii nu sunt chiar asa de prosti incat sa greseasca atat de grosolan. Exista sanse mari ca copilul dumneavoastra sa nu aiba de fapt colici. Foarte multi parinti gandesc dupa urmatorul algoritm: daca copilul plange fie ii este foame, fie trebuie schimbat, fie il doare burta. Este total gresit. Mai exista o gramada de alte motive, unele la care nici nu v-ati gandit. Si un adult are numeroase alte probleme care l-ar putea deranja: frig, cald, plictiseala, lumina prea puternica, intuneric, frica, vis urat, sperietura etc. Daca la unele din aceste motive, ne-am putea da seama intr-un final si eventual corecta, la altele este practic imposibil sa ne dam seama de ele atat timp cat persoana nu vorbeste; si aceasta persoana despre care vorbim nu vorbeste. Evident adultii nu plang din toate aceste motive, dar  un copil cu cat este mai mic cu atat plange mai usor.

La adevaratele colici este un plans de durere, care se diferentiaza de cel normal: este mai ascutit, corpul se incovoiaza, fata se schimonoseste mai tare etc. Acest plan de durere apare din senin si dispare din senin, de obicei nu este prelungit si nici continuu. Aceste crize pot aparea in timpul somnului, copilul se trezeste brusc tipand de durere si apoi adoarme ca si cum ar fi drogat pentru ca este inca foarte obosit. Crizele acestea pot aparea destul de des si sunt foarte deranjante atat pentru copil, cat si pentru parinti. Dincolo de aceste cazuri patologice, toti copiii au gaze sau dureri abdominale ocazionale.

Fie ca este vorba de crize de colici sau mici disconforturi abdominale, cel mai eficient si mai simplu tratament este ca sugarul sa fie tinut pe umarul mamei dupa fiecare masa, cu scopul de a elimina gazele. Acest ritual trebuie urmat cu sfintenie si poate sa dureze de la 5-10 minute pana chiar si la jumatate de ora. Nu exista nici o contraindicatie pentru a tine copilul mai mult timp pe umar, atat timp cat este tinut corect si comod. Uneori va elimina gaze in mai multe reprize, alteori nu va elimina deloc – nu este nicio problema in niciunul din cazuri.

In zilele noastre comertul este plin de diverse produse pentru temperarea colicilor si oamenii sunt plini de sfaturi in favoarea unuia sau altuia. Sfatul meu e sa nu folositi nici un produs pentru colici, pentru ca pe deoparte par sa fie total ineficiente, iar pe de alta parte este greu de cuantificat efectul tuturor substantelor din aceste produse asupra unui organism atat de mic si fragil cum este cel al sugarului. Daca vreti sa faceti  bine copilului mai degraba stati departe de orice substanta de care nu este neaparata nevoie, indiferent de forma de prezentare: ceaiuri, creme, siropuri etc. Cel mai important este sa rezistati psihic si sa intelegeti ca este o perioada absolut normala, chiar daca oarecum dificila.

Publicat in categoria Aditional.

Taguri: , , , , .


Un raspuns

Ramaneti la curent cu aceasta conversatie, abonati-va la feed-ul RSS de comentarii pentru acest articol.

  1. Stan spune

    Multumesc pt. articol! Nu exista un ceai de plante pe care as putea sa il dai copilului cand are dureri?HTML acceptat partial

sau raspundeti la acest post via trackback.